EU splittrat om polisvåld – M och KD hoppar av förhandlingar

7 månader sedan 368

Lyssna: EU splittrat om polisvåld – M och KD hoppar av förhandlingar

EU-parlamentet ska idag debattera rasism och polisvåldet i USA de omfattande protester som uppstått efter afroamerikanen George Floyds död i samband med ett polisingripande. Men nu hoppar den största Kristdemokratiska partigruppen av förhandlingarna om en gemensam resolution mot rasism.

– Det är problematiskt att man inte vill se att finns problem också kopplat till de här demonstrationerna, att man krossar glasrutor hos butiker, att man river ner statyer, till exempel Churchill som man river ner i London, en ledare som stod upp mot nazisterna i Europa. Och det finns en underton av att polisen skulle vara rasistisk vilket jag inte kan ställa upp på, säger Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé.

Fyra partigrupper i EU-parlamentet, De gröna, Socialdemokaterna, Vänstern och Liberalerna, har tagit initiativ till en resolution som fördömer händelserna i USA men också kritiserar polisvåld och rasism i Europa.

Alice Bah Kuhnke från Miljöpartiet, som är De grönas förhandlare, är besviken över att Kristdemokraterna hoppat av.

– Det är sorgligt. De svenska Moderaterna och Kristdemokraternas grupp var ju med i arbetet ända fram till igår kväll. De har varit väldigt villiga till att peka finger mot USA och Trumps politik, men har inte varit lika villiga att sopa framför egen dörr, säger Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke tar själv avstånd från vältandet av statyer. Det måste ske i ordnade former, säger hon.

– Jag är demokrat. Jag vill att man ska ha hört röster för och emot, att det ska ha tagits ett beslut och finnas en motivering, att det ska protokollföras. Jag vill inte ha en ordning där den som är starkast river vilken staty den vill, säger Alice Bah Kuhnke.

Som det ser ut nu riskerar resolutionen om polisvåld och rasism att inte gå igenom, eftersom de grupper som står bakom bara har två rösters övervikt. Men Tomas Tobé hoppas på ändringar så att även Kristdemokraterna kan ställa sig bakom.

– Det vore väldigt trist om vi inte gemensamt kunde stå upp mot rasism och främlingsfientlighet. Det handlar om att ha lite balans i detta, säger Tomas Tobé.

Läs hela artikeln